Airlines

Doel

Probeer aandeelhouder te worden van 9 airlines. Sticht airlines en breid hun vliegnetwerk uit en scoor op het juiste moment punten.

Voorbereiding

Spelverloop

Een speler kiest tussen 3 mogelijke activiteiten:

  1. Een airline stichten
  2. Een vliegnetwerk uitbreiden
  3. Een stockkaart uitspelen

Spelsituaties

voorwaarden om het vliegnetwerk uit te breiden

Als aan al deze voorwaarden voldaan is, krijgt je een pion van deze airline. Deze pion moet altijd op het laagste vrije cijfertje geplaatst worden. Gespeelde flightkaarten vormen een aparte stapel. Als je niet bruikbare kaarten bezit, mag je die bij het begin van je beurt omruilen.

de stockkaarten

Soms kan een nieuwe airline niet gesticht worden (traject naar startplaatsen is bezet). Een airline die geen nieuwe pionnen kan krijgen staat op inactief. Zijn stock is waardeloos. Als dergelijke stockkaarten bij de 5 zichtbare liggen, dan mag de speler die aan beurt is, één van die kaarten ruilen met een van de stapel. Als de stapel op is, mogen de waardeloze stockkaarten verwijderd worden.

sabotage

Hoe?

Neem een pion naar keuze en plaats die met de sticker bovenaan op een vrij cirkeltje, rekening houdend met de voorwaarden.

Hierdoor is de expansie van een airline op die lijn onmogelijk.

scoren

In de stapel stockkaarten zitten 3 scorekaarten. Samen met het einde van het spel, zijn er dus 4 momenten waarop punten gescoord worden.

Als een scorekaart getrokken wordt, volgt onmiddellijk een waardering (als elke speler als minstens 1 keer heeft mogen spelen, zoniet stapel terug schudden).

Elke airline krijgt 1 punt per geplaatste pion (sabotages niet inbegrepen). De hoofdaandeelhouder krijgt de volle punten. De 2de aandeelhouder de helft. Andere aandeelhouders ontvangen niets.

speciale situaties

Na de waardering, krijgt de speler die deze kaart trok een nieuwe stockkaart.

Einde

Als de laatste stockkaart gepakt wordt, eindigt het spel. Er volgt nog een laatste waardering van de aandelen. Wie dan de meeste punten scoorde, wint het spel.

The Game Cabinet - editor@gamecabinet.com - Ken Tidwell